Απόψεις

Μια μέρα χιονόπτωσης και είδαμε το χάος!

Μια μέρα χιονόπτωσης και είδαμε το χάος!
10 Ιανουαρίου 2019, 21:44
Σχολεία κλειστά για είκοσι μέρες, περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό για τρεις μέρες, δημόσιες υπηρεσίες σε υπολειτουργία.

*Γράφει η Γιώτα Κωνσταντοπούλου  

Μια μέρα χιονόπτωσης και αποσυντονίστηκε όλο το σύστημα! Τι είναι αυτό που συμβαίνει άραγε και υπολειτουργούν τα πάντα; Ας ξεκινήσουμε με τα σχολεία. Ακουσα την ημέρα της χιονόπτωσης μια μαμά που έλεγε: «Σιγά να μην στείλω το παιδί μου σχολείο με τα χιόνια. Να γλιστρήσει και να σπάσει κανένα πόδι; Αφού οι εκπαιδευτικοί αδιαφορούν για την ασφάλεια των μαθητών και τα αφήνουν να κάνουν ο,τι θέλουν».

Την ίδια άποψη εκφράζουν κι άλλες μαμάδες στα social media με τα μηνύματα να παίρνουν "φωτιά" υποστηρίζοντας πως τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά. Και τότε έρχονται, σαν ντόμινο, οι ανακοινώσεις των δημάρχων της Εύβοιας όπου αναφέρουν «Κλειστά τα σχολεία αύριο λόγω του χιονιά και του παγετού.» Πηγαίναμε και εμείς σχολείο τη δεκαετία του ’90 και έριχνε και τότε χιόνι. Δεν θυμάμαι τέτοιες ιστορίες…

Και πάμε στους εκπαιδευτικούς. Ας προσπεράσουμε το γεγονός πως του Αγιαννιού θεωρείται  αργία (!) και δεν γίνεται μάθημα. Συζητάω την ημέρα των Φώτων με έναν εκπαιδευτικό και μου λέει  «Πώς πέρασαν έτσι οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές; Τι καλά να πιάσει ένα ...γερό χιόνι και να καθίσουμε άλλη μια βδομάδα!» Να σημειωθεί, πως καθόταν από 21 Δεκεμβρίου, παρακαλώ!

Προτίμησα να μη μιλήσω. Αλλωστε, ως ιδιωτικός υπάλληλος, τι θα μπορούσα να πω παρά: «Θου Κύριε, φυλακήν το στόματι μου». Αν, αν λέω, για κάθε μέρα που δεν πήγαιναν στη δουλειά, έχαναν και το ανάλογο ποσό από το μισθό τους, θα παρακαλούσαν να έκαναν διακοπές διαρκείας; Εχετε συνειδητοποιήσει πως τα σχολεία σε πολλές περιοχές είναι κλειστά για εικοστή συνεχόμενη μέρα; Εργαζόμενοι γονείς σε απόγνωση!

Σχεδόν πάνω από τρία εικοσιτετράωρα σε κεντρικές περιοχές της Εύβοιας δεν υπάρχει ρεύμα ούτε νερό. Αγνωστο -λέει- πότε θα έρθει, αφού η μια αρμόδια υπηρεσία ρίχνει την ευθύνη στην άλλη. Ο κόσμος φωνάζει και οι υπεύθυνοι ψάχνουν για λύση (για ακόμη έναν χειμώνα). Λύσεις επιπόλαιες, αφού κάθε χρόνο έχω βαρεθεί να ακούω με την πρώτη κακοκαιρία για προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Δημοτικός μηχανισμός ...ανύπαρκτος.   

Κόσμος περιμένει με τις ώρες να περάσει το αστικό λεωφορείο να πάει στη δουλειά του. Πουθενά δεν φαίνεται. Αναζητά ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία. Κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Προφανώς κάνει πολύ κρύο και λείπουν οι υπάλληλοι. Οκ, πρώτα ενημερώστε όμως, με τα δρομολόγια και μετά φύγετε!

Ακόμη, και κάποια εμπορικά καταστήματα παρατήρησα πως έμειναν κλειστά τις μέρες του χιονιά. Οκ, μαγκιά τους, θα μου πείτε. Δικό τους είναι το μαγαζί, ο,τι θέλουν το κάνουν.

Οκ. Ναι, αλλά "γιατί;" ρωτάω. Τι είναι αυτό που παθαίνουν οι περισσότεροι με το πρώτο χιόνι και βγαίνουν εκτός προγράμματος; Ψάχνουν απλά μια αφορμή για να καθίσουν ή πράγματι τους δυσκολεύει το χιόνι; Και δεν μιλάω, φυσικά, για τα ορεινά χωριά της Εύβοιας που το χιόνι ξεπερνάει το ένα μέτρο! Αν και εκεί τα πράγματα δουλεύουν πολύ καλύτερα από εμάς τους ...πεδινούς. Μιλάω για την καθημερινότητα της πόλης, η οποία παγώνει με την πρώτη παγωνιά!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα Παρόχθια δάση μας απειλούνται και χρειάζονται άμεση την επέμβασή μας

Τα Παρόχθια δάση μας απειλούνται και χρειάζονται άμεση την επέμβασή μας
Απόψεις
[24/03/2019 - 11:25]

Άρθρο-παρέμβαση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας. ...περισσότερα

Προτάσεις για την χρήση του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας μόλις λειτουργήσει το καινούργιο

Προτάσεις για την χρήση του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας μόλις λειτουργήσει το καινούργιο
Απόψεις
[14/03/2019 - 18:15]

Δείτε τι προτείνει ο Νίκος Σιόλιας, για την χρήση του κτηρίου. ...περισσότερα

Η νεολαία του ...Χίκινγκ, του Πολάκη και της γκαζόζας

Η νεολαία του ...Χίκινγκ, του Πολάκη και της γκαζόζας
Απόψεις
[03/03/2019 - 18:18]

Επισκέπτρια του egnomi.gr γράφει για την εικόνα των σημερινών παιδιών. ...περισσότερα