Ο Chef Προτείνει

Πάβλοβα με γιαούρτι και ρόδι

Πάβλοβα με γιαούρτι και ρόδι
17 Μαΐου 2019, 08:20
To γλυκό από τη μακρινή Αυστραλία

Η Πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα ¶ννα Πάβλοβα. Είναι ένα επιδόρπιο με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό που συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και κατά προτίμηση με σαντιγί.

Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν της χορεύτριας, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά, από μία από τις περιοδείες της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1920. Είναι σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών και στα γεύματα. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που ταυτίζεται με τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τρώγεται όλο το χρόνο σε πολλά σπίτια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 250 γρ. ασπράδι αυγού
  • 2 πρέζες αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 ml κρέμα γάλακτος  πλήρης
  • 160 γρ. γιαούρτι  2%
  • 4 κ.σ. καρπούς ροδιού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΔΙΟΥ

  • 500 ml. χυμό ρόδι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ                                                                        

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς στον αέρα, στρώνουμε μια λαδόκολλα σε δύο ταψιά του φούρνου και αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα για 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα και μόλις αρχίσουν και αφρίζουν τα ασπράδια ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη.

Μόλις σφίξει η μαρέγκα συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε κουταλιές από την άχνη ζάχαρη μέσα στο μίξερ. Μόλις απορροφηθεί τελείως η άχνη ζάχαρη σταματάμε το χτύπημα. Θέλουμε η μαρέγκα μας να είναι γυαλιστερή, ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, σε περίπτωση που στα τοιχώματα έχει μείνει άχνη ζάχαρη.

Παίρνουμε κουταλιές από τη μαρέγκα και σχηματίζουμε πάνω στο ταψί κύκλους διαμέτρου 8 εκ. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του κουταλιού, το οποίο έχουμε βουτήξει μέσα σε νερό, λειαίνουμε την επιφάνεια των κύκλων.

Ψήνουμε για 1,30 - 2 ώρες. Στο ενδιάμεσο του ψησίματος αλλάζουμε τη θέση των ταψιών στο φούρνο για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μόλις ετοιμαστούν κλείνουμε το φούρνο, ανοίγουμε ελαφρά την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε να κρυώσουν οι μαρέγκες εκεί μέσα.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε χτυπάμε την κρέμα γάλακτος  σε ελαφριά σαντιγί με το σύρμα, αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το γιαούρτι  μέσα.

 

• Σε μία κατσρόλα ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

• Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα γιαουρτιού και τις μοιράζουμε στην επιφάνεια της κάθε μαρέγκας. Στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σάλτσα ροδιού και σερβίρουμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ