Ο Chef Προτείνει

Πάσχα Ελλήνων εν μέσω κορωνοϊού

Πάσχα Ελλήνων εν μέσω κορωνοϊού
18 Απριλίου 2020, 06:00
Και στο φούρνο το αρνάκι μια νοστιμιά είναι!

Πάσχα εν μέσω πανδημίας και όλοι μένουμε στο σπίτι γιορτάζοντας τη μεγαλύτερη γιορτής της Χριστιανοσύνης ή στο μπαλκόνι ή στο σαλόνι... Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, ας γίνει και για εμάς χαρμόσυνο μήνυμα του τέλους αυτής της εφιαλτικής κατάστασης που ζει ο πλανήτης μας.

Το Πάσχα είναι μέσα στις καρδιές μας και όπου και εάν βρισκόμαστε πρέπει να νιώθουμε ευλογημένοι που η χώρα μας κατάφερε και συνεχίζει να καταφέρνει να έχει λίγα θύματα και κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες. Ας κάνουμε υπομονή και όλα θα τελειώσουν έχοντας στο μυαλό και την καρδιά μας το ...Χριστός Ανέστη!

 

Πράσινη σαλάτα μαρινάτη

Υλικά

½ μαρούλι, ανάλογα με τη ρίζα ή ½ σγουρή σαλάτα, ανάλογα με τη ρίζα
2 μανιτάρια λευκά, μικρά, κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. ξύδι για μαρινάρισμα
3 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
αλάτι
πιπέρι

 

Γεμιστό αρνάκι με φέτα βαρελίσια, μυρωδικά και φυστίκι Αιγίνης

Υλικά

2 κιλά αρνάκι, μπούτι χωρίς κόκκαλο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει, να βγάλει το κόκκαλο, να το χτυπήσει και στη συνέχεια να το  φιλετάρει για να μπορέσουμε να το κάνουμε ρολό)
200 γρ.  βούτυρο
2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 ποτήρι νερού κρασί λευκό
1 ποτηράκι χυμός λεμονιού
500 γρ. φέτα βαρελίσια κομμένη σε μέτριους κύβους
300 γρ. ανάλατη ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
Αλάτι-πιπέρι
2 μέτρα σπάγγος βαμβακερός

Τι κάνουμε

Ξεπλένουμε το ανοιγμένο αρνίσιο μπούτι καλά και στη συνέχεια το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί. Το καρυκεύουμε με τα μυρωδικά μας και το αλατοπίπερο και στη συνέχεια το μαρινάρουμε με τον χυμό λεμονιού και το κρασί για περίπου 15 λεπτά.
Βγάζουμε το αρνάκι από το ταψί και το βάζουμε σε καθαρό τραπέζι ή σε ένα μεγάλο ξύλο μαγειρικής.
Το γεμίζουμε κατά μήκος με τη βαρελίσια φέτα, το φιστίκι Αιγίνης και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο.
Το διπλώνουμε καλά σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο.
Το τοποθετούμε και πάλι στο ταψί που το μαρινάραμε και το αλείφουμε με την υπόλοιπη ποσότητα από το βούτυρο.
Προσθέτουμε νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 160°C αρχικά για 1 ώρα και 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50-55 λεπτά, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί κατά διαστήματα.
Προαιρετικά, στο δεύτερο μέρος του ψησίματος μπορούμε να βάλουμε και πατάτες ως γαρνιτούρα.

 

Κατσικάκι φούρνου σε αρωματική μαρινάδα


Υλικά (Για 6 άτομα)
2 κατσικίσια μπούτια (1½ -2 κιλά το καθένα)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
5 κουταλιές Worcestershire sauce
5 ποτήρια του κρασιού λευκό αρετσίνωτο κρασί
5 ποτήρια του κρασιού νερό
2 φύλλα δάφνης
6 κλαδάκια ρίγανη
10 κλαδάκια θυμάρι
6 σκελίδες σκόρδο (περασμένες στο μπλέντερ)
1 κοφτό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
500 γρ. πλιγούρι
1 μικρό κολοκύθι σε κυβάκια
1/2 καρότο σε κυβάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
Αλάτι
Πιπέρι
Τι κάνουμε
Για τη Μαρινάδα Ρίχνετε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το κατσικάκι και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. Βάζετε το κρέας σε ένα ταψί και το περιχύνετε με τη ζεστή μαρινάδα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το νερό, σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε στους 200° C για 2,5-3 ώρες. Ελέγχετε μετά την πρώτη ώρα και κάθε 30-40΄ τη στάθμη των υγρών και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε νερό. Τα τελευταία 10-15΄ ξεσκεπάζετε το ταψί για να ροδίσει το κρέας. Στο τέλος, σουρώνετε τους χυμούς του ψησίματος και τους κρατάτε για σάλτσα.
Για τη Γαρνιτούρα Βράζετε το πλιγούρι, το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη. Τσιγαρίζετε το καρότο και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πλιγούρι και ανακατεύετε καλά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μαϊντανό και το κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε το κατσικάκι μαζί με το πλιγούρι.

Κοντοσούβλι στο φούρνο


Υλικά (Για 6 άτομα)
1 κιλό χοιρινό από λαιμό
1 κιλό χοιρινό από μπούτι
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πράσινη, χοντροκομμένες)
2 ντομάτες (χοντροκομμένες)
1 μεσαίο κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
300 γρ. γραβιέρα (χοντροκομμένη)
Για τη μαρινάδα
1 κρεμμύδι (πολτοποιημένο στο μπλέντερ)
3 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες στο μπλέντερ)
2 κουταλιές μέλι
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
1/2 λίτρο περίπου λευκό κρασί
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι ουίσκι
1 χούφτα ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Τι κάνουμε
Βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μαζί με το κρέας σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε, και ρίχνετε το κρασί μέχρι να καλυφτεί το κρέας. Σκεπάζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα. Όταν το βγάλετε από το ψυγείο, τοποθετείτε το κρέας σε ένα πυρέξ, πάνω σε λαδόκολλα, και ρίχνετε διάσπαρτα τις πιπεριές, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το τυρί. Τυλίγετε τη λαδόκολλα σε ρολό, για να πάρει το σχήμα που έχει το κοντοσούβλι, και ρίχνετε λίγο νερό στο πυρέξ. Ψήνετε στο φούρνο στους 180-200° C για περίπου 3 ώρες.

 

Σουφλέ σοκολάτας με φράουλες

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, για τα φορμάκια
λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα (για τα φορμάκια)
2 κ.γ. κακάο άγλυκο
4 κ.σ. αλεύρι
¼ φλιτζ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
3/4 φλιτζάνι γάλα
4 αυγά (χωρισμένοι κρόκοι από ασπράδια)
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια εμπορίου
1/4 φλιτζ. λικέρ κακάο
8 φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες

Τι κάνουμε

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε τα φορμάκια με τη ζάχαρη. Βάζουμε στον πάτο από κάθε φορμάκι μια φράουλα.
Αναμιγνύουμε το κακάο, 2 κ.σ. αλεύρι και 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία πάστα. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού μέσα σε πυρίμαχο σκεύος.
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού. Προσθέτουμε στο γάλα το μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει. Χύνουμε σιγά σιγά μέρος από το καυτό γάλα στο κρόκο του αυγού σε κλωστή, ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε την κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει, περίπου 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε τους τρεις κρόκους με τη βανίλια, το λικέρ, το μείγμα κακάο-ζάχαρη- αλεύρι.
Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στην κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς. (Η κρέμα μπορεί να γίνει και από τη προηγούμενη μέρα.)
Περίπου 35 λεπτά πριν σερβίρουμε το γλυκό, χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς και σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα αυγά δεν πρέπει να τα χτυπήσουμε πολύ ώρα, δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ σφιχτά.
Βάζουμε ⅓ της μαρέγκας μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε απαλά, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή σπάτουλα καουτσούκ. Βάζουμε την κρέμα στην υπόλοιπη μαρέγκα.
Αμέσως αδειάζουμε το σουφλέ στα έτοιμα φορμάκια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, με τις φρέσκες φράουλες κομμένες σε φετάκια.

 

Kαλό Πάσχα και μην ξεχνάμε

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ