Ο Chef Προτείνει

Χριστουγεννιάτικο μενού

Χριστουγεννιάτικο μενού
22 Δεκεμβρίου 2020, 06:00
Τι κι αν είμαστε καραντίνα, εμείς ξέρουμε να περνάμε καλά και γευστικά.

Χριστούγεννα 2020 - διαφορετικά μεν, αλλά πάντα τα περιμένουμε και τα γιορτάζουμε με αγάπη στην καρδιά. Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν θα μπορέσει κανένας ιός και καμία πανδημία να μας το χαλάσει. Ολοι μας θα γιορτάσουμε με λίγα άτομα και κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά τα τραπέζια μας θα είναι γεμάτα από όλα τα καλά και φυσικά θα πλαισιώνονται από αγάπη και ευχές για να τελειώσει πια όλη αυτή η κατάσταση.

Ας φτιάξουμε λοιπόν νόστιμες συνταγές για να περάσουμε όλοι καλά

 

Σαλάτα πράσινη με ψητή κολοκύθα,

καρύδια και ντρέσινγκ κράνμπερι

 

  • 250 γρ. κολοκύθα
  • 3 κ.σ. κρανμπερις
  • 1 κ.σ. MAGGI Νοστιμιά
  • 0.5 φλιτζάνι Καρύδια
  • 2 κ.σ. Ξύδι βαλσάμικο λευκό
  • 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. Μέλι
  • 100 γρ. Ρόκα
  • 100 γρ. Σπανάκι
  • 100 γρ. Κόκκινη λόλα
  • 100 γρ. Μαρούλι

Τοποθετήστε σε ένα ταψάκι για τον φούρνο, ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με τη Maggi νοστιμιά. Ψήστε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Τοποθετήστε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα μίξερ, δηλαδή το ξύδι βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, 2 καρύδια, 2 κ.σ. κράνμπερι και το μέλι και χτυπήστε για αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθούν τα κράνμπερι.

Όταν η κολοκύθα είναι πλέον έτοιμη, κόψτε σε μικρότερα κομμάτια και αδειάστε σε ένα μπολ, ρίξτε το ντρεσινγκ, την σαλάτα, τα καρύδια, τα κράνμπερι και ανακατέψτε απαλά με μια τσιμπίδα. Σερβίρετε άμεσα από την στιγμή που θα ρίξετε το ντρεσινγκ.

 

 

Χοιρινό Ψαρονέφρι με Δαμάσκηνα και Πουρέ Γλυκοπατάτας

Για το ψαρονέφρι

  • 2 τμχ ψαρονέφρι (περίπου 600 γρ. το καθένα)
  • 15 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κτγ φρέσκια ματζουράνα
  • 1 κτγ σπόρους κύμινου
  • 2 κτς ελαιόλαδο

Για τον Πουρέ Γλυκοπατάτας

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες (σε λεπτές φέτες)
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γρ. νερό

Για την Σάλτσα

  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κτς τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες ζωμό κότας η βοδινό
  • 2 κτσ. ξύδι  βαλσάμικο
  • 1 κτς μέλι
  • 1 κτσ φρέσκο βούτυρο
  • πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ

  1. Κόβουμε την ουρά από το ψαρονέφρι (το κρατάμε για άλλη χρήση) έτσι ώστε να έχουμε ένα χοντρό ομοιόμορφο κομμάτι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή κατά μήκος χωρίς να το διαχωρίσουμε, ωστε να γίνει διπλάσιο. Περνάμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του κρέατος με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, την ματζουράνα, τους σπόρους κύμινου και τέλος απλώνουμε τα δαμάσκηνα στο κέντρο κατά μήκος.
  2. Τυλίγουμε σε κύλινδρο το ψαρονέφρι βάζοντας το άνοιγμα στο κάτω μέρος και δένουμε με σπάγκο. Περνάμε ολη την εξωτερική επιφάνεια με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ματζουράνα.
  3. Σέ ένα καλά προθερμασμένο τηγάνι προσθέτουμε λίγο λάδι, θωρακίζουμε καλά όλη την επιφάνεια του κρέατος και στην συνέχεια το μεταφέρουμε σε ενα μικρό ταψί .Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 – 15 λεπτά περίπου ανάλογα με το μέγεθος.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  1. Στο ίδιο τηγάνι που σωτάραμε το κρέας προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτος από το βούτυρο) και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μούλτι η μπλέντερ πολτοποιούμε την σάλτσα. Για την ιδανική υφή την σουρώνουμε.
  3. Δίνουμε άλλη μια βράση και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας έντονα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

  1. Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 25 λεπτά).
  2. Ρίχνουμε τις πατάτες με όλα τα υγρά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχει μία βελούδινη υφ
  1. Αφαιρούμε τον σπάγγο από το κρέας και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ. και σερβίρουμε με τον πουρέ και περιχύνουμε με την σάλτσα.

 

 

Τα brownies των Χριστουγέννων

Για τα brownies Χριστουγέννων θα χρειαστείτε

  • 200γρ. ‏ανάλατο βούτυρο
  • 200γρ. ‏σπασμένη μαύρη σοκολάτα
  • 1 φλιτζ. ‏καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ‏σταφίδες (προτιμήστε μείγμα και όχι μόνο ενός είδους)
  • 1 & 3/4 φλιτζ. ‏αλεύρι αμυγδάλου
  • 3 ‏αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζ. ‏ξηροί καρποί macadamia

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C.

Σε μια φόρμα ψησίματος απλώνετε λαδόκολλα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Κατόπιν τα αφήνετε να κρυώσουν στην άκρη για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά, το μείγμα σταφίδων και τη βανίλια και ανακατέψτε πολύ καλά. Τέλος προσθέστε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς macadamia και ανακατέψτε. Αφού όλα ομογενοποιηθούν ρίξτε το μείγμα στη φόρμα.

Ψήστε για 25 λεπτά και αφήστε τα brownies να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεκέρ παρέ πολίτικο

Σεκέρ παρέ πολίτικο
Ο Chef Προτείνει
[22/01/2021 - 06:00]

Η αυθεντική συνταγή της Κωνσταντινούπολης   ...περισσότερα

Συνταγές για κρύο...

Συνταγές για κρύο...
Ο Chef Προτείνει
[15/01/2021 - 06:00]

Οταν η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο τσουχτερό, οι νόστιμες συνταγές είναι το καλύτερο γιατρικό! ...περισσότερα

Μπισκότα με τυρί

Μπισκότα με τυρί
Ο Chef Προτείνει
[07/01/2021 - 06:00]

κάτι το διαφορετικό... ...περισσότερα