Απόψεις

ΑΡΘΡΟ: Αυτή είναι η αλήθεια για τις ανεμογεννήτριες στο δημοτικό διαμέρισμα Δυστίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου

ΑΡΘΡΟ: Αυτή είναι η αλήθεια για τις ανεμογεννήτριες στο δημοτικό διαμέρισμα Δυστίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου
11 Μαρτίου 2021, 15:47
Διαβάστε τι υποστηρίζει ο Βαγγέλης Αβδελάς, για το φλέγον θέμα των ημερών για την Εύβοια.

* Του Βαγγέλη Αβδελά 

Όποιος επισκεφτεί τις Πετριές, τα Κόσκινα, το Αργυρό, τους Ζάρακες, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πια κορυφή που να μην έχει τοποθετηθεί ανεμογεννήτρια. Μάλιστα προς τον Κάβο Ντόρο η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη μετά και την τελευταία απόφαση να εγκατασταθούν επιπλέον, με διαδικασίες fast track.

Γιατί τόσες πολλές στην Εύβοια, όπου εχει εγκατασταθεί το 40% των ανεμογεννητριών που έχουν συνολικά τοποθετηθεί σε όλη την Ελλάδα;  Φτάνει πια! Ούτε μία παραπάνω!

Άλλωστε υπάρχει καταγγελία από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη για την μεγάλη σώρευση ανεμογεννητριών στην νότια Εύβοια που αποσιωπήθηκε από τον Κ. Γιούνκερ.

Μετά την πετρελαϊκή κρίση το 1984-1987 οι ανεμογεννήτριες επιβλήθηκαν στη Γερμανία, που κατέχει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ανεμογεννητριών (βλέπε Siemens) με 350000 εργαζόμενους, με έναν νόμο, υποχρεωτικό, το 1990, και μάλιστα με επιδοτούμενη εγκατάσταση και επιδοτούμενη λειτουργία για 25 χρόνια. Επίσης επιβλήθηκε και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε εμάς ψηφίστηκε όταν υπουργός ήταν η κυρία Μπιρμπίλη.

Άρα Ε.Ε, ελληνικές κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, ΡΑΕ, εταιρίες ξένες και ελληνικές, είναι υπεύθυνες, για το πως εξελίχτηκαν τα πράγματα στην χώρα μας, χωρίς να λογαριάζουν κανέναν, με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που οι ίδιες εταιρίες πληρώνουν.

Οι παραλίες των Κοσκίνων, μοιάζουν σαν να είναι μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή. Μα τι λέμε τωρα, τις εχουν ονομάσει Αιολικά πάρκα, όπως το πάρκο Τρίτση, το πάρκο παιδιού του Άρεως. Επίσης το τέλος ΑΠΕ το έχουν ονομάσει ΕΤΜΕΑΡ, τα αυθαίρετα, οικιστικές πυκνώσεις για να μην καταλαβαίνει ο κόσμος το νόημα των λέξεων που ενοχλούν.

Πηγαίνοντας στις Πετριές είναι δίπλα στον δρόμο, φοβάσαι να περάσεις, μηπως κάποιο φτερό σπάσει και σε σκοτώσει. Σε αυτή την περιοχή έχουν οικοδομηθεί και λειτουργούν 370 εξοχικές κατοικίες, 200 ενοικιαζόμενα δωμάτια, 50 μαγαζιά, που έχουν γίνει με αίμα και δουλεύει πολύς κόσμος.

Κανείς δεν λογαριάζει πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι και ποια θα ειναι η τύχη της περιουσίας τους από εδώ και πέρα.

Προβλήματα που εντοπίζονται:

  • Είναι δίπλα στα σπίτια.
  • Οι υπόηχοι των ανεμογεννητριών δημιουργούν προβλήματα υγείας και μάλιστα εχουν κερδηθεί δίκες, για τις επιπτώσεις τους, πρόσφατα στην Αυστραλία.
  • Έχουν εγκατασταθεί πολύ κοντά στα δρακόσπιτα, στο φαράγγι στο Δημοσάρη , σε περιοχές NATURA, με πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου τα τελευταία χρόνια ίσως ειναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για ολη την Εύβοια.
  • Αλλοιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής εγκατάστασης. Οταν γυρίζουν οι έλικες, εμποδίζουν τον παγετό, την πάχνη, την ομίχλη, δεν αφήνουν τους υδρατμούς να κάτσουν στο έδαφος, εμποδίζουν τις τοπικές βροχές, στοιχεία απαραίτητα για την χλωρίδα και πανίδα και σύντομα θα οδηγήσουν στην ερημοποίηση του.
  • Απαιτούν πλατώματα απο 600 εως 800 τ.μ τσιμεντένιων βάσεων,400 τόνων, ισοπέδωση της γύρω περιοχής 5-6 στρεμμάτων, για κάθε μια ανεμογενητρια, χωματόδρομοι και χιλιόμετρα καλωδίων.

Αλήθεια, υπάρχει κάποια ωφέλεια, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα φθηνή όπως διατείνονται;

Τι γίνεται ομως οταν πάψει μια συστάδα ανεμογεννητριών να δουλεύει; Τότε για να έχουμε σταθερή τάση 220 βολτ, δουλεύει παράλληλα στο ρελαντί, χωρίς ποτέ να σταματάει, το εργοστάσιο βάσης του Μυτιληναίου στο Αλιβέρι που φουλάρει για να προσθέσει το ρεύμα που δεν παράγεται απο τις σταματημένες ανεμογεννήτριες.

Δηλαδή ό,τι κερδίζουμε από τον αέρα το χάνουμε απο τη συνεχή λειτουργία του Μυτιληναίου. Και όλα αυτά γιατί η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται οικονομικά και αποτελεσματικά. Επι πλέον όσα MW είναι εγκατεστημένα σε ανεμογεννήτριες, άλλα τόσα MW πρέπει να παράγονται με αέριο για να μην εχουμε μπλακ-αουτ.

Όλα αυτά αποσιωπούνται...Ειναι πολλά τα λεφτά... Εδώ οι εταιρείες, κάνουν έργα που θα έπρεπε το κράτος να κάνει, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να κλείνει τα στόματα όσων αντιδρούν. Τα ονομάζουν ανταποδοτικά τέλη. Φανταστείτε τι κέρδη έχουν.

Επί πλέον οι πάντες συμμετέχουν στην μοιρασιά, εταιρείες, τράπεζες, ένα κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας, ΜΜΕ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, υποστηριζόμενοι από κυβερνήσεις, κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, δικαστική εξουσία, αστυνομία, ακόμα και το θρησκευτικό ιερατείο στην Σκύρο .

Ο κ. Χατζιδάκης είπε: Θέλετε να γυρίσετε στα λιχνάρια; Τι να πεις ,τι να απαντήσεις σε ενα τέτοιο επιχείρημα. Ειχε δίκιο ο Καστοριάδης που τους έλεγε ασήμαντους, πολιτικούς καρικατούρες. Πολλοί σου λένε να καίμε ,κάρβουνο, που ρυπαίνει με διοξειδιο του άνθρακα και δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ειναι γνωστό ότι η περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στο σύνολο των αερίων, κυμαίνεται από 0,0034-0,0040%, δηλαδή κατω απο 1% και που χωρίς αυτό, δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα, δεν θα λειτουργούσε η φωτοσύνθεση και άρα δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη .

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ατμοσφαιρικών φυσικών που υποστηρίζει οτι αυτό το πολύ μικρό ποσοστό δεν ειναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, για την αλλαγή του κλίματος υπεύθυνα ειναι φαινόμενα μεγάλης κλίμακας όπως:

Απόσταση του ηλίου από τη γη, η ελλειπτική τροχιά της, οι υδρατμοί, οι ωκεανοί, οι κηλίδες του ηλίου, ακτινοβολίες, ηφαίστεια, σύννεφα κλπ.

Οι επιστήμονες αυτοι ειναι κομένοι από όλα τα ΜΜΕ και είναι, τόσο δυνατά που ο Ομπερτο Έκο είχε πει: «όταν έχεις τα ΜΜΕ δεν χρειάζονται όπλα».

Όντως η μόλυνση είναι υπερβολικά μεγάλη κυρίως στις μεγάλες πόλεις που ζούμε και οφείλεται και στα ορυκτά καύσιμα αλλα κυρίως στις 120000 χημικές ενώσεις που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του.

Επίσης να πούμε οτι οι ΑΠΕ έχουν πολλές εφαρμογές που είναι ωφέλιμες, όμως δεν ηλεκτροδοτούν και παράγουν ακριβό ρεύμα. Στην Γερμανία 300,00 € η MWh, στη Δανία 320, στην Ελλάδα 175,00 €.

Επίσης στη Γερμανία, σύμφωνα με το DerSpiegel, όλες οι ανεμογεννήτριες, όλα τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά και τα βοοαέρια, δεν έχουν μειώσει ούτε ενα γραμμάριο τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Μελλοντικά τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ακριβό ρεύμα των ανεμογεννητριών και θα υπάρξει ενεργειακή φτώχεια χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φωτισμό. Μακάρι βέβαια να μη συμβεί και να διαψευστούμε. Να θυμόμαστε όμως ότι θα έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές εταιρείες...οι οποίες εάν δεν πληρωθούν, αμέσως θα κόβουν το ρεύμα. Δε θα συμπεριφέρονται όπως η κρατική ΔΕΗ.

Η πρόβλεψη μας ειναι: Μετά το τέλος της επιδοτούμενης λειτουργίας τα αιολικά «πάρκα» θα μοιάζουν με απέραντα νεκροταφεία σιδερικών, όπως έχει γίνει ήδη στην Αμερική από όπου προέρχονται άλα τα καλά και ολα τα κακά του κοσμου!! Και τότε να δούμε αν θα τις απομακρύνουν ,όπως εχουν υποχρέωση, βάσει των μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ,που εχουν υπογράψει.

Τελειώνοντας λίγα λόγια για τα φωτοβολταϊκά. Ίσως για τη χώρα μας με την τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια, φωτοβολταϊκά που θα μοιάζουν με κεραμίδια στεγών, συνδυασμένα με το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ να ήταν μία λύση.

Όμως αυτό δεν το θέλουν οι Ακατανόμαστοι, οι Άπληστοι, οι Αχόρταγοι. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι!

Ενδεικτικά παραθέτω μία φωτογραφία από το ξύλινο δάσος μεταφοράς ρεύματος των ανεμογεννητριών του Αργυρού, με πολύ «σεβασμό» των εταιρειών προς το περιβάλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εθισμός στα επιδόματα

Ο εθισμός στα επιδόματα
Απόψεις
[30/04/2022 - 13:37]

Στην Ελλάδα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. ...περισσότερα

ΤΣΟΚΑΣ: Μέγα ατόπημα η πρόσκληση Ζελένσκι στην ελληνική βουλή

ΤΣΟΚΑΣ: Μέγα ατόπημα η πρόσκληση Ζελένσκι στην ελληνική βουλή
Απόψεις
[11/04/2022 - 10:22]

Ανοιχτή επιστολή του Χαλκιδέου μαθηματικού στον πρωθυπουργό. ...περισσότερα