Ο Chef Προτείνει

Πασχαλινό τραπέζι εν μέσω καραντίνας...

Πασχαλινό τραπέζι εν μέσω καραντίνας...
1 Μαΐου 2021, 05:00
Καλά να περάσετε έστω και ...με μέτρα

Η Ανάσταση φέτος θα είναι κάπως διαφορετική, ωστόσο η πίστη δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και το ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε καλοφαγάδες ότι και να συμβεί. Μετά από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται, λοιπόν και η ανάσταση.... στο τραπέζι μας.

Οι σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια θα πάρουν φωτιά ξεχνώντας για λίγο τον κορωνοϊό. Με προσοχή και σύνεση ας γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου κας ας ευχηθούμε του χρόνου να σουβλίσουμε παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους. Καλό Πάσχα.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

Υλικά

• 2 αρνίσιες συκωταριές
• 1 αντεριά (προαιρετικά)
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
• 10-12 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 καρδιά από μαρούλι σε στενές λωρίδες
• ½ φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζ. ρύζι για σούπα
• 8 φλιτζ. νερό
• Αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο
3 κρόκοι αβγών
χυμό 2 λεμονιών
λίγο ζωμό από τη σούπα

Τι κάνουμε

Βράζουμε νερό και ζεματίζουμε τη συκωταριά και την αντεριά για λίγα λεπτά. Τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και την ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε βούτυρο και ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε και τη συκωταριά και τη ροδίζουμε. Ρίχνουμε το νερό και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μετά από 10' το μαρούλι. Όταν είναι περίπου έτοιμα, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει. Το ρύζι δεν το προσθέτουμε παρά μόνο την ώρα που θα καταναλωθεί η μαγειρίτσα.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζεστό ζωμό δίχως να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να συμπληρωθούν περίπου 2 φλιτζάνια. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στη σούπα. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού και την αφήνουμε σε σβηστό μάτι για λίγο, μέχρι να δέσει.

 

Γαρδουμπάκια

Υλικά

• 2 αρνίσιες συκωταριές

•  1 κιλό έντερα αρνίσια

• 300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

• 3 - 4 μαρούλια

• άνηθο, μαϊντανό, μάραθο

• 2 σκελίδες σκόρδο

• ελαιόλαδο

• κρασί λευκό

• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ξύδι, ξύλινα καλαμάκια

 

Τι κάνουμε

Πλένουμε καλά τα έντερα με νερό και λεμόνι. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια και τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη και ξύδι. Σε ένα ξύλινο καλαμάκι, περνάμε τα συκωτάκια, τα διπλώνουμε με τα μαρούλια και στη συνέχεια τα τυλίγουμε με τα έντερα μέχρι να καλυφθούν τελείως. Έπειτα τα βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο για να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τα βάζουμε σε ένα ταψί, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο του τηγανιού και αυτό που τα μαρινάραμε και από πάνω ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και λίγο κρασί λευκό. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι και βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

 

Το γλυκό του Πάσχα

Υλικά:

• 500 γρ. Φρέσκο τυρί κρέμα
• 60 γρ. ζάχαρη άχνη
• 60 γρ. βούτηρο ανάλατο
• 60 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και χονδροκομμένο
• 60 γρ. σταφίδες ξανθές
• 350 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
• 200 γρ. κονιάκ
• 1 αυγό
• 1 κρόκος αυγού
• 60 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 κομμάτι τουλπάνι (τούλι)

Tι κάνουμε:

Σε ένα μπολ βάζουμε το κονιάκ, τις σταφίδες και τα ξερά φρούτα. Τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 1 βράδυ. Ανακατεύουμε το τυρί Κρέμα με την άχνη και το βούτηρο.

Ρίχνουμε το αυγό και τον κρόκο. Όταν αποκτήσουμε μια λεία κρέμα, ρίχνουμε το αμύγδαλο και τα ξερά φρούτα που έχουμε σουρώσει από το κονιάκ.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Σε μια βαθιά φόρμα τοποθετούμε ένα τουλπάνι μεγαλύτερο από τη φόρμα, βάζουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον.

Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε το τουλπάνι. Διατηρούμε γλυκό στο ψυγείο (εάν μείνει βεβαίως, βεβαίως).

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μανταρινοσοκολατάκια

Μανταρινοσοκολατάκια
Ο Chef Προτείνει
[14/05/2021 - 06:00]

Εύκολα και νόστιμα!!! ...περισσότερα

Μπισκοτόγλυκο ψυγείου με φράουλες

Μπισκοτόγλυκο ψυγείου με φράουλες
Ο Chef Προτείνει
[07/05/2021 - 06:00]

Υπέροχο, λαχταριστό, αφράτο και μυρωδάτο... ...περισσότερα

Σας περίσσεψε το αρνάκι;

Σας περίσσεψε το αρνάκι;
Ο Chef Προτείνει
[03/05/2021 - 06:00]

Ε και, εμείς σας προτείνουμε τι να το κάνετε ...περισσότερα