Ο Chef Προτείνει

Γκούλας: Η σούπα για το πολύ κρύο

Γκούλας: Η σούπα για το πολύ κρύο
16 Νοεμβρίου 2021, 09:54
Η πικάντικη συνταγή από την Τσεχία

Η συνταγή είναι τσεχική και σλοβακική στην προέλευση. Το «γκούλας» είναι ένα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πεντανόστιμο, αλλά ελαφρώς πικάντικο.

Υλικά

  • 1 μέτριο κομμάτι βοδινό, σε κύβους
  • 3 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 10 μικρές πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • Μισό λάχανο, ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τσίλι
  • 1 κουτάκι χυμό V8 (φυσικός χυμός 8 λαχανικών)

Τι κάνουμε

Αρχικά, παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε μέτριους σε μέγεθος κύβους. Κόβουμε επίσης και τα καρότα μας σε λεπτές ροδέλες.

Καθαρίζουμε καλά, πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια, επιπρόσθετα, τις  πατάτες (τα κομμάτια, πρέπει να έχουν το μέγεθος και το σχήμα των πατατών που βάζουμε σε ένα ψητό φούρνου, ή σε ένα μπλουμ, ή σε ένα μπριάμ). Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το λάχανο.

Ποτίζουμε με ελαιόλαδο τον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας, ρίχνουμε τους κύβους κρέατος, τους οποίους και ψήνουμε απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Εννοείται βέβαια, ότι ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, ή, με μία ξύλινη σπάτουλα.

Στη μέση ακριβώς του προηγούμενου βήματος, του ψησίματος του κρέατος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τσίλι. Έπειτα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μαζί και περιχύνουμε τον χυμό. Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μπόλικο νερό, μέχρι να σκεπαστεί όλο το περιεχόμενό της και βράζουμε.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο, όταν τα λαχανικά είναι μαλακά. Αυτό το βλέπουμε, ελέγχοντάς τα με ένα πιρούνι, κατά τη διάρκεια του βρασμού τους και δοκιμάζοντάς τα. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιαουρτίνη

Γιαουρτίνη
Ο Chef Προτείνει
[22/11/2021 - 06:00]

Από τις συνταγές μιας άλλης εποχής ...περισσότερα

Μπεκρή μεζέ

Μπεκρή μεζέ
Ο Chef Προτείνει
[05/11/2021 - 06:00]

Για τους καλοφαγάδες ...περισσότερα