Ο Chef Προτείνει
Γιαουρτίνη
Μια συνταγή από τα παλιά, που οι γιαγιάδες έφτιαχναν συχνά, απλώνοντας τις μυρωδιές στον αέρα του σπιτιού, και τις γεύσεις στο τραπέζι. Θυμάμαι τη δική μου γιαγιά να το φτιάχνει και να το σερβίρει κάθε φορά που περίμενε τις άλλες γιαγιάδες της γειτονιάς για να πιουν το τσάι τους, συνήθως κάθε Σάββατο μετά τον εσπερινό του παπα-Χαράλαμπου.
Υλικά
- 1 κιλό γιαούρτι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κιλό σιμιγδάλι
- 2 βανίλιες
- 2 λεμόνια
- 2 πορτοκάλια
- 2 κγ σόδα
- 150 gr κονιάκ
Τι κάνουμε
Ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και 300 γραμ. ζάχαρη
Προσθέτουμε το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού και μια βανίλια. Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και μετά στο μείγμα και βάζουμε τη ζύμη σε ταψί βουτυρωμένο και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα ανάλογα με το φούρνο
Φτιάχνουμε το σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη 600 gr μια βανίλια ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού με 600 gr νερό. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια όπως είναι ζεστό και το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.