Ο Chef Προτείνει

Ανατολίτικα Φοινίκια

Ανατολίτικα Φοινίκια
16 Δεκεμβρίου 2021, 09:15
Συνταγή όλο γλύκα

Για τη ζύμη
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ φλυτζάνια ηλιέλαιο
  • ¾ φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού αν είναι εύκολο φρεσκοστυμμένου
  • Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι από αυτά που θα στύψετε.
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 κιλό μαλακό αλεύρι προτιμότερα κοσκινισμένο
  • 1,5 φλυτζάνια νερό
Για το σιρόπι
  • 8 φλυτζάνια νερό
  • 10 φλυτζάνι
  • κ.σ. γλυκόζη
  • Το χυμό και τη φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
 
Τι κάνουμε
Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ, ενώνουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό σιγά-σιγά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστη ζύμη όχι πολύ σφιχτή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
Υπάρχει μια περίπτωση να χρειαστεί να προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι αλλά θέλει προσοχή.
 
Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης τα οποία αρχίζουμε να πλάθουμε ακριβώς σαν τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί εύλογα θα φουσκώσουν.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄. Αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5΄ και στο τέλος προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε.

 
Τηγάνισμα
  • 3 γεμάτα φλυτζάνια ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ηλιέλαιο να κάψει, και τηγανίζουμε τα φοινίκια λίγα λίγα για 1 με 2 λεπτά .
Τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα από το καυτό λάδι και λίγα-λίγα όπως τα τηγανίζουμε, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι.

Τα γυρνάμε να ρουφήξουν σιρόπι από όλες τις πλευρές. Προσοχή, όμως να μην μαλακώσουν πολύ.

Kαλή επιτυχία ....