Ιταλική στράτα (strata)

Ιταλική στράτα (strata)
14 Ιανουαρίου 2022, 06:00
A+ A-
Ή αλλιώς ομολέτα φούρνου

Ομελέτα όλοι έχουμε φάει και όλοι έχουμε μαγειρέψει. Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια παραλλαγή της ομολέτας που συνηθίζεται στη γειτονική Ιταλία και έχει την ονομασία στράτα (strata).

 

Υλικά

  • 6 φέτες ψωμί τοστ
  • 6 αυγά μεγάλα
  • 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
  • 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανό
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί

Tι κάνουμε

  • Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.
  • Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.
  • Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα.
  • Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.
  • Βάζουμε τα ντοματίνια στη στράτα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.
  • Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.
  • Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.
  • Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.
  • Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.

 

Επιστροφή