Λαζαράκια

Λαζαράκια
13 Απριλίου 2022, 06:00
A+ A-
Για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται η ανάστασή με ήθη και έθιμα. Σε πολλά νοικοκυριά θα μυρίσουν τα σπίτια από τα κουλουράκια της ημέρας, τα γνωστά Λαζαράκια.

Τι χρειαζόμαστε:

• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 1/2 φλ. ζάχαρη
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• 1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
• 1 φακελάκι μαγιά
• 4 κ. γλυκού κανέλα
• 1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)
• 1 κ. γλυκού αλάτι
• χλιαρό νερό (για το προζύμι)
• γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια

Πώς το κάνουμε:

Φτιάχνω το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύω την μαγιά και προσθέτω αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
Κοσκινίζω σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα. Κάνω μία τρύπα στη μέση και βάζω το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζω να ζυμώνω παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτω τις σταφίδες και συνεχίζω να ζυμώνω να γίνει η ζύμη απαλή!
Φτιάχνω λαζαράκια (ανθρωπάκια) και τα αφήνω να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.
Ψήνω στους 190°c πάνω-κάτω αντίσταση για 20 λεπτά το πολύ.

 


 

Επιστροφή