Ο Chef Προτείνει

Τι θα μαγειρέψουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τι θα μαγειρέψουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα
18 Απριλίου 2022, 08:00
Εβδομάδα εγκράτειας, νηστείας και προσευχής για τους χριστιανούς.

 

Την Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και τελικά η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Είναι εβδομάδα εγκράτειας, νηστείας και προσευχής για τους χριστιανούς.

 

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επονομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.

 

Σαλάτα φακής με παντζάρια και ψητό κρεμμύδι

Υλικά:

• 2 κρεμμύδια

• 2 κ.σ. δυόσμος

• 2 κ.σ. κόλιανδρος

• ο.5 κ. γλ. αλάτι

• 1 ξύσμα λεμονιού

• 1 κ.σ. μέλι

• 0.5 κ. γλ. κύμινο

• 2 κ.σ. ξύδι

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 100 γρ. τοματίνια

• 4 παντζάρια

• 2 φλυτζάνια φακές βρασμένες


Τι θα κάνετε:

Πλύνετε καλά με ένα σφουγγαράκι τα παντζάρια, καθαρίστε τα κρεμμύδια και τυλίξτε τα ένα - ένα με αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 60 λεπτά στο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα σε ένα μπολ ρίξτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και ανατκατέψτε καλά με ένα πιρούνι. Αδειάστε μέσα τις φακές, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τον δυόσμο και τον κόλιανδρο και ανακατέψτε απαλά. Οταν ψηθούν τα κρεμμύδια και τα παντζάρια βγάλτε μέσα από το αλουμινόχαρτο και κόψτε κυδωνάτα σε 8 κομμάτια το κάθε λαχανικό. Ρίξτε μέσα στην σαλάτα, ανακατέψτε και σερβίρετε τη σαλάτη φακής άμεσα ή συντηρήστε στο ψυγείο.

 

Μεγάλη Τρίτη
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, καθώς επίσης και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Σουπιές με Σπανάκι


Yλικά:

• 1 κιλό Σουπιές
•  1 κιλό Σπανάκι
•  1 κούπα Λάδι
•  1 κούπα πολτοποιημένη Ντομάτα(ες)
•  1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι(α)
•  Αλάτι
•  Πιπέρι


Τι θα κάνετε:

Πλένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

 

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.

Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι


Υλικά:
 • ½ κιλό ρύζι για πιλάφι
• ½ κιλό αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
• 2 καρότα
• 2 ντομάτες
• 1 κρεμμύδι
• ½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι
-• σακούλα ειδική για τον φούρνο

 Τι θα κάνετε:
Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια. Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.

 

Μεγάλη Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη  είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση:

  1. Ο Μυστικός Δείπνος. To δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23),
  2. Ο Ιερός Νιπτήρας. To πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20),
  3. Η Υπερφυής Προσευχή. H προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), και
  4. Η προδοσία του Ιούδα.  Oπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).

 

Μελιτζάνες στο φούρνο με λαχανικά

• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
• 4 μικρές σφικτές ντομάτες
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• 2-3 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
• κρουτόν
• μία χούφτα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
• αλάτι, πιπέρι
• 8 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
• 1 κουτί πολτό ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις καθαρίσμένες πατάτες και τις βράζουμε με φυτική μαργαρίνη και νερό. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές. Στη συνέχεια ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ανοίγουμε τις μελιτζάνες, πατάμε το εσωτερικό τους, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε στο πάτο της κάθε μελιτζάνας από μία κουταλιά κρουτόν και λίγη σάλτσα.
Από πάνω τοποθετούμε μια-δύο φέτες ντομάτας.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και τις βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε πάνω στο πουρέ λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και τις ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

 

Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη καθώς και απόλυτης νηστείας αφού δεν επιτρέπεται ούτε και το λάδι. Την ημέρα αυτή γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος

Αγιορείτικη συνταγή για τη Μ. Παρασκευή

Αλάδωτη φασολάδα με πορτοκάλι

  • 250 γρ.φασόλια ελληνικά
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ
  • 250 γρ.χυμό ντομάτας
  • 30 γρ. χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 φύλλο δάφνης ή 1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
  • πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
  • ταμπάσκο ή μπούκοβο
  • αλάτι
  • φέτες πορτοκάλι για το σερβίρισμα


Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο αλάτι να βράσουν για 40 λεπτά περίπου μέχρι λίγο να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε ξανά.
Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα κρύο, ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, το μπούκοβο, το πιπέρι σε κόκκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας το κρεμμύδι και αφού πάρουν βράση ρίχνουμε τα φασόλια  και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Στο τέλος αλατίζουμε και προσθέτουμε το λεμόνι.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρουμε

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τυροπιτάκια

Τυροπιτάκια
Ο Chef Προτείνει
[12/08/2022 - 07:00]

Κλασικό και αγαπημένο σνακ ...περισσότερα

Πατατοκεφτέδες με τόνο

Πατατοκεφτέδες με τόνο
Ο Chef Προτείνει
[29/07/2022 - 07:00]

Ένα πεντανόστιμο ορεκτικό για κάθε τραπέζι ...περισσότερα

Κέικ καρότου

Κέικ καρότου
Ο Chef Προτείνει
[22/07/2022 - 07:00]

Υγιεινό και νόστιμο ...περισσότερα