ΑΡΤΑΚΗ: Η όμορφη ...Μικρασιάτισσα που έχει τα πάντα στα πόδια της!

22 Ιουλίου 2022, 08:05
A+ A-
Την περπατήσαμε και σου την παρουσιάζουμε

Όπου βλέπεις την προσθήκη "νέα" σε όνομα πόλης καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχει ...μικρασιάτικη καταγωγή. Αυτό ισχύει φυσικά και για τη Νέα Αρτάκη, που οι ντόπιοι τη λέμε σκέτο Αρτάκη χάριν συντομίας.

Οι προσφυγικές μνήμες παραμένουν άσβεστες σε αυτή την όμορφη κωμόπολη, που απέχει μόλις 10 λεπτά από τη Χαλκίδα και ενδείκνυται για επίσκεψη ή και διαμονή. 

Η συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό έχει πυροδοτήσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων και γίνεται σειρά εκδηλώσεων στην Αρτάκη. Αν πετύχεις κάποια, σίγουρα θα μυηθείς στο μικρασιάτικο στοιχείο της πόλης.

Στο επίκεντρο του καλοκαιρινού ενδιαφέροντος βρίσκεται φυσικά ο παραλιακός πεζόδρομος με την πληθώρα μαγαζιών, κυρίως ουζερί. Πολλοί Χαλκιδέοι επισκέπτονται την Αρτάκη για ουζάκι και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Στην παραλία θα περπατήσεις άνετα και φυσικά θα φωτογραφηθείς στον Ανεμόμυλο -σήμα κατατεθέν της πόλης και θα θαυμάσεις το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι στο λιμάνι και το μπλε-άσπρο του θυμίζει Κυκλάδες (φωτό πάνω). Εκεί θα συναντήσεις και τους ψαράδες να απλώνουν υπομονετικά τα δίχτυα τους και, αν έχεις κέφι, πιάσε την κουβέντα μαζί τους. Έχουν όλοι μια (ίσως και περισσότερες) ωραία ιστορία να σου πουν... 

Οι ναοί της Παναγίας της Φανερωμένης και των Δώδεκα Αποστόλων αφήνουν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή, η οποία να ξέρεις ότι συνδυάζει και το βιομηχανικό στοιχείο. Δείτε εδώ όλα τα αξιοθέατα του Δήμου Χαλκιδέων

Ναός των Αγίων Αποστόλων

Στη ΒΙΠΕ Βατώντα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και όχι μόνο.Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Αυτά τα ολίγα ως πληροφοριακά στοιχεία. Γιατί αξίζει να μείνεις στην Αρτάκη; Γιατί έχει πολύ κοντά της αξιόλογες παραλίες (Καλάμια, Ζέφυρος), λίγο πιο μακριά της ακόμη περισσότερες (αυτές του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων) και φυσικά απέχει μία ανάσα από τη Χαλκίδα!

Παραλία Καλάμια

Επιστρέφουμε όμως στην παραλία της Αρτάκης για να δεις που αξίζει να καθίσεις για φαγητό, καφεδάκι και πού αλλού πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε μια στάση...

Αν θέλεις θέα από ψηλά και πιάτα που "σπαρταράνε", κλείσε τραπεζάκι στη βεράντα της ψαροταβέρνας "Για μεζέ στη Λία" και θα το ευχαριστηθείς σίγουρα! 

Από το μενού μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το κριθαρότο γαρίδας και το μυδοπίλαφο, γιατί απλά τα ...σπάνε! Η ιδιοκτήτρια Λία Τζαφέρου και το προσωπικό, θα κάνουν σίγουρα ότι είναι δυνατό ώστε να μη θέλεις να φύγεις.

Ακριβώς πάνω στον παραλιακό πεζόδρομο θα βρεις ένα νέο ουζερί, "Το Ψαράκι" . Ανοιξε πριν λίγους μήνες και ξεχωρίζει για τη μίνιμαλ διάθεση που επικρατεί στη διακόσμηση, αλλά και τα πιάτα του. 

Ιδιοκτήτες είναι οι δυο καλοί φίλοι Ταξιάρχης Καρατζάς και Αργύρης Κιουλαφάκης, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστίασης. Ολα τα πιάτα φτιάχνονται εκείνη την ώρα, ώστε να φτάνουν σε όλα τα τραπέζια λαχταριστά!  Δες παρακάτω για τι πιάτα μιλάμε... Μάθε περισσότερα για το αγαπημένο ουζερί με ένα κλικ εδώ... 

Σε περίπτωση που είσαι φαν του καλού σπιτικού φαγητού, ένας είναι ο προορισμός σου και θα χρειαστεί να φύγεις απο την παραλία και να κατευθυνθείς στον κεντρικό δρόμο.

Στο δρόμο προς τον Βατώντα (ακριβώς πάνω στη γωνία) θα βρεις την "Ελιά" του Κώστα Μαμτζαδέρια. Καθημερινά ένας πλούσιος μπουφές γεμίζει με πολλές επιλογές από φαγητά για όλα τα γούστα. Tα γεμιστά του τα ...σπάνε!

Κρεατικά, λαδερά, ψάρια και θαλασσινά, αλλά και πολλά μαγειρευτά, είναι εκεί για να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει. Δες τα στοιχεία επικοινωνίας εδώ

Ώρα για καφεδάρα; Πας οπωσδήποτε στο Passaggio ένα από τα πιο διαχρονικά και all day στέκια της Αρτάκης που ανανεώνεται συνεχώς!

Αν δεν θέλεις καφέ, έχεις πολλές επιλογές σε χυμούς, ποτάρες και περιποιημένα κοκτέιλ.! Μουσικούλα χαλαρή που ταιριάζει άψογα με το ειδυλλιακό περιβάλλον, υπερ-άνετος χώρος με μαγευτική θέα στο γραφικό λιμανάκι της Αρτάκης και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Τι άλλο θέλεις; Τσέκαρε εδώ τη θέση του στον χάρτη.

Για καφεδάκι σε πήγαμε, για φαγητό σε πήγαμε, ξέρεις πού πρέπει τώρα να κάνεις μια στάση οπωσδήποτε;

Στο περίπτερο-μίνι μάρκετ της Αννας Μανιατοπούλου (βρίσκεται λίγο πριν ξεκινήσει ο πεζόδρομος, εδώ θα βρεις το ακριβές στίγμα του).

Εκτός από τα γνωστά είδη που διαθέτει ένα ψιλικατζίδικο (τσιγάρα, τρόφιμα, ποτά κτλ), έχει όλα όσα χρειάζεσαι για το καλοκαίρι σου! Τσάντες θαλάσσης, καπέλα, σανίδες, ρακέτες, μπάλες, φουσκωτά, ακόμη και όμορφα αξεσουάρ που θα απογειώσουν το στιλ σου!

Επιπλέον, θα βρεις είδη λαϊκής τέχνης, μαγνητάκια Αρτάκης, αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως βιολογικό μέλι, βότανα, ζυμαρικά Ψαχνων, βιολογικά κρασιά κλπ. 

Επιστροφή