Χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας

Χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας
11 Νοεμβρίου 2022, 07:00
A+ A-
Κρεατάκι λουκούμι!

Υλικά:

• 1,5 κιλό χτένι σπάλας χοιρινό χωρίς κόκκαλο

• αλάτι

• πιπέρι

• ελαιόλαδο

• 3 κλωνάρια θυμάρι

• 3 κλωνάρια μαϊντανός

• 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

• 3 φλιτζάνια κρασί

• 2 φλιτζάνια ζωμός κότας

• 1 κρεμμύδι

• 1 καρότο

• 1 σέλερι

• 1 πράσο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 1 μήλο

• 1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

• 1 κ.σ. αλεύρι

• 1 κ.σ. μουστάρδα

• 2-3 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι για να χαρίσουμε έξτρα αρώματα στο κρέας.

Δένουμε το τουλουπάνι.

Αφήνουμε το κρέας για μία ώρα στον πάγκο της κουζίνας.

Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.

Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά να κάνει κρούστα περίπου 10 λεπτά.

Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσουν.

Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του (γι’ αυτό μην χρησιμοποιήσετε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέστε λίγο υγρό, νερό ή ζωμό).

Φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα ή τη γάστρα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 15 λεπτά και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Ψήνουμε για 2 με 2,5 ώρες έως ότου μαλακώσει.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε πλευρές στο κρέας για να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει.

Βγάζουμε το χοιρινό σε πιατέλα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα.

Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι περίπου.

Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τα αναμειγνύουμε με τα δάχτυλα.

Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 λεπτό.

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.

Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.

Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ.

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή