Μοσχάρι με δαμάσκηνα

Μοσχάρι με δαμάσκηνα
2 Ιανουαρίου 2023, 07:00
A+ A-
Θα ξετρελάνει τους πάντες!

Υλικά:

• 1,5 κιλό μοσχάρι βασιλοπούλα ή νουά σπάλας (ολόκληρο κομμάτι)

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 1 καρότο

• 1 κρεμμύδι

• 1 κλωνάρι μαϊντανό

• 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο

• 1/2 φλιτζάνι βαλσάμικο ξίδι

• 1/2 πορτοκάλι

• 250 γραμ. δαμάσκηνα

• 250 γραμ. βρασμένα κάστανα

• 250 γραμ. κόκκινο κρασί μαυροδάφνη

• 250 γραμ. ζωμός κρέατος

• αλάτι

• πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το μοσχάρι για 20 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Δένουμε πρώτα με σπάγκο ψησίματος το κρέας για να κρατήσει τη φόρμα του.

Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αλείφουμε με τα χέρια, να πάει παντού το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα.

Ροδίζουμε το κρέας γύρω-γύρω, μέχρι να κάνει κρούστα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 6-8 λεπτά.

Όταν ροδίσει το μοσχάρι, το βγάζουμε σε πιατέλα.

Προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το ξίδι βαλσάμικο και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, στίβουμε το πορτοκάλι και αφήνουμε το κομμάτι πορτοκαλιού μέσα στη σάλτσα.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά.

Προσθέτουμε τον ζωμό και ξαναβάζουμε το κρέας μέσα στη σάλτσα.

Σφραγίζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε το τρυφερό μοσχάρι στη χύτρα, σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα.

Αφού γίνει το μοσχάρι βραστό στη χύτρα, το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό.

Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από τη σάλτσα.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα στη σάλτσα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά να γλασάρει και να πυκνώσει.

Αφαιρούμε τον σπάγκο ψησίματος από το κρέας και κόβουμε σε λεπτές φέτες το μοσχάρι. 

Σερβίρουμε σε πιατέλα το μοσχάρι και περιχύνουμε με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή