Κοτόπιτα

Κοτόπιτα
13 Ιανουαρίου 2023, 07:00
A+ A-
Δεν θα μείνει ...ψίχουλο!

Υλικά:

• 4 χωριάτικα φύλλα

• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τα φύλλα

 

Για τη γέμιση

• 350 γραμ. ψητό ή βραστό κοτόπουλο (που ενδεχομένως να μας έχει περισσέψει)

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες

• 2 μεγάλα τριμμένα καρότα

• 2 χρωματιστές πιπεριές σε φέτες

• 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 2 κ.σ. μαϊντανός

• 1 πράσο σε φέτες

• 200 γραμ. κασέρι τριμμένο (ή γραβιέρα)

• 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

• 1 αβγό χτυπημένο

• αλάτι

• πιπέρι

• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει.

Ρίχνουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, τον μαϊντανό και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Αφήνουμε τη γέμιση για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

Χτυπάμε το αβγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση για την κοτόπιτα.

Λαδώνουμε ταψί 32x24 εκ.

Στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, και το τσαλακώνουμε μέσα στο ταψί.

Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο.

Ρίχνουμε τη γέμιση σε μία στρώση πάνω στα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.

Καλύπτουμε την πίτα με άλλα δύο τσαλακωμένα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πεταχτά με τα χέρια ραντίζουμε λίγο νερό.

Ψήνουμε την κοτόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας.

Βγάζουμε την κοτόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε ολόκληρη σε ξύλινη επιφάνεια. Έτσι, θα διατηρηθεί τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή