Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Υλικά:
• 1 κιλό σταφύλι χωρίς κουκούτσια
• 1/2 κιλό ζάχαρη
• 1 φλιτζ. νερό
• χυμό από μισό λεμόνι
• 200 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε πρώτα καλά το σταφύλι και το στραγγίζουμε.
Αφήνουμε να στραγγίξει καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα.
Βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί προσεκτικά.
Βάζουμε το σταφύλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6-7 λεπτά.
Όταν σωθούν τελείως τα υγρά του σταφυλιού, τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Ξαφρίζουμε την επιφάνεια αν χρειαστεί και αφήνουμε να "δέσει" σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να το σκεπάσουμε (σε αυτό το σημείο, θα μπορούσατε να αφήσετε το γλυκό και να το τελειώσετε την επόμενη μέρα).
Αφού κρυώσει το γλυκό, το ξαναβάζουμε στη φωτιά για το τελικό "δέσιμο".
Αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να δέσει σωστά το σιρόπι για το γλυκό σταφύλι.
Όταν το σιρόπι φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα.
Αφήνουμε να βράσει το γλυκό για 1 λεπτό ακόμη.
Αφήστε το γλυκό σταφύλι να σταθεί και να κρυώσει καλά μέσα στην κατσαρόλα και ανακινήστε αρκετές φορές την κατσαρόλα από τα χερούλια. Έτσι, θα "ποτίσει" καλά με σιρόπι η κάθε ρόγα σταφυλιού.
Καλή σας απόλαυση!