Χταπόδι με πατάτες
Υλικά:
• 1,5 κιλό χταπόδι
• 1 κιλό πατάτες
• 100 ml ελαιόλαδο
• 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 2 φύλλα δάφνης
• 1/4 κ.γ. μπαχάρι
• 1/3 κ.γ. κύμινο
• 2 κ.σ. πελτές
• 1/2 ματσάκι άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε σχολαστικά το χταπόδι, το σκουπίζουμε καλά και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το κύμινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαγειρευτεί μέσα σε αυτά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν περάσουν τα 45 λεπτά που το χταπόδι μαγειρεύεται, αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τις πατάτες, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο και 500 ml καυτό νερό. Το υγρό πρέπει να καλύπτει σχεδόν τελείως τις πατάτες, αλλιώς προσθέτουμε λίγο ακόμη καυτό νερό.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν το χταπόδι και οι πατάτες. Στο τέλος, προσθέτουμε τον άνιθο ή το μάραθο και ανακατεύουμε.
Καλή σας απόλαυση!