Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ
1 Δεκεμβρίου 2023, 07:00
A+ A-
Δεν θα μείνει ψίχουλο!

Υλικά:

• 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

• 600 γραμ. φέτα τριμμένη

• 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη

• 100 γραμ. αλεύρι

• 100 γραμ. βούτυρο

• 1 lt φρέσκο γάλα

• 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

• 2 αβγά

• 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

• πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για περίπου 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα.

Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα στην κατσαρόλα με το βούτυρο και το αλεύρι.

Αφήνουμε την κρέμα να δέσει, ρίχνουμε πιπέρι και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Ένα-ένα ρίχνουμε τα αβγά στην κρέμα ανακατεύοντάς τη με σύρμα.

Τέλος, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.

Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο με τις άκρες να προεξέχουν. Λαδώνουμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλα δύο φύλλα.

Αδειάζουμε τη γέμιση.

Καλύπτουμε με τα επόμενα τρία φύλλα, ελαφρά σουρωμένα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ενδιάμεσα.

Γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα στρίβοντας.

Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα, μέχρι η πίτα να ροδίσει καλά.

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή