Μελομακάρονα
Υλικά:
Για το σιρόπι:
• 500 ml νερό
• 700 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. μέλι
• 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
• 2 ξυλάκια κανέλας
Για τα μελομακάρονα:
• 600 γραμ. αλεύρι
• 30 γραμ. βούτυρο λιωμένο
• 270 ml ηλιέλαιο
• 200 ml χυμό πορτοκαλιού
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 20 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα:
• καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Ξεκινάμε την εκτέλεση της συνταγής από το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κομμένο πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και όλα τα αρωματικά μαζί. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι και προσθέτουμε όλο μαζί το αλεύρι.
Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται. Προσοχή, δεν πρέπει να παραζυμώσουμε ούτε να ανακατέψουμε υπερβολικά το μείγμα, γιατί η ζύμη θα σφίξει.
Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα, τα ακουμπάμε από τη μία μεριά πάνω στην επιφάνεια ενός τρίφτη για σκληρό τυρί και τα πιέζουμε ελαφρά, ώστε να αποκτήσουν ανάγλυφο σχέδιο.
Τα τοποθετούμε πάνω σε μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες, τα οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγάλουμε κάθε ταψί από τον φούρνο ρίχνουμε λίγα-λίγα τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και επαναλαμβάνουμε για περίπου 1 λεπτό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε για λίγο μέσα σε σουρωτό να στραγγίξουν.
Σε δύο-τρεις πιατέλες ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια. Τοποθετούμε στο κάτω μέρος μία στρώση από μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια. Από πάνω βάζουμε άλλη μια σειρά από μελομακάρονα και ξανά τα πασπαλίζουμε με καρύδια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.
Καλή σας απόλαυση!