Αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα
Υλικά:
Για το μαρινάρισμα:
• 1/3 φλιτζ. ξύδι
• δεντρολίβανο
• 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
Για το αγριογούρουνο:
• 1,5-2 κιλά αγριογούρουνο
• 1,5 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 4 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
• 300 γραμ. κάστανα βρασμένα
• 300 γραμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
• 2 φλιτζ. μαυροδάφνη
• 1/2 φλιτζ. μπαλσάμικο
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός
• φλούδα από ένα πορτοκάλι
• 1 κ.σ. πελτές
• 2-3 κόκκοι μπαχάρι
• 2-3 κόκκοι πιπεριού
• αλάτι
• πιπέρι
• αλεύρι (για το πανάρισμα)
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε τη συνταγή από το πρωί της προηγούμενης μέρας.
Πλένουμε πολύ καλά το αγριογούρουνο.
Το κόβουμε σε μερίδες και για να φύγει το αίμα και η μυρωδιά, το βάζουμε σε ένα μπολ να μαριναριστεί με το ξύδι, το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι. Αφήνουμε το αγριογούρουνο για αρκετές ώρες στο ψυγείο.
Το βράδυ το ξεπλένουμε από το μείγμα, το βάζουμε σε ένα πυράντοχο σκεύος και το περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, τη φλούδα πορτοκαλιού, το θυμάρι, το μαϊντανό, τους κόκκους μπαχάρι και τους κόκκους πιπεριού.
Σκεπάζουμε το κρέας καλά και το αφήνουμε για μία νύχτα στο ψυγείο για να μαριναριστεί και να μαλακώσει.
Την επόμενη μέρα, το στραγγίζουμε καλά από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κρατάμε τη μαρινάδα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.
Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Αλευρώνουμε το αγριογούρουνο και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά.
Κάθε κομμάτι που ροδίζει, το ρίχνουμε στα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο στη γάστρα, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Καλή σας απόλαυση!