Τσουρέκι
Υλικά:
Για τη ζύμη:
• 850 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
• 230 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
• 1 βανίλια
• 220 ml ζεστό νερό
• 2 αβγά
• 100 γραμ. ηλιέλαιο
• 18 γραμ. μαγιά
• 10 γραμ. μαχλέπι
• ξύσμα από μισό πορτοκάλι
• χυμός από μισό πορτοκάλι
Για το άλειμμα:
• 1 αβγό
• 1 κ.σ. γάλα
• αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε με το φτερό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού, τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα, ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και το μαχλέπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το γάντζο μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη φτιάχνοντας 4 "κορδόνια" και πλέκουμε 2 τσουρέκια (από 2 "κορδόνια" το καθένα).
Τοποθετούμε τα τσουρέκια πάνω σε ταψί, που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστούν.
Έπειτα, σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αβγό, το ανακατεύουμε με το γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια. Προαιρετικά, προσθέτουμε από πάνω αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Καλή σας απόλαυση!