Ψητές πιπεριές με λαχανικά

Ψητές πιπεριές με λαχανικά
9 Σεπτεμβρίου 2011, 09:30
A+ A-
Ενα θαυμάσιο μεξικάνικο πιάτο


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Οταν το φυτό της πιπεριάς που μέχρι τότε οι Ινδιάνοι το ονόμαζαν aji, έφτασε από τo Μεξικό στην Ευρώπη, βαφτίστηκε «ινδικό πιπέρι» λόγω της καυτερής γεύσης των καρπών του.
Βέβαια, εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν γλυκές πιπεριές και όλα τα είδη ήταν καυτερά, περισσότερο ή λιγότερο, μικρά και αρκετά στεγνά.
Σήμερα υπάρχουν βαθμοί έντασης της καυστικότητας για τα διάφορα είδη που  αρχίζουν με τριψήφιες ενδείξεις! για να φτάσουν να μετριούνται με εξαψήφια νούμερα τα πιο καυτερά!
Αυτός που ξεχώρισε πρώτος τις διάφορες καυστικές ποικιλίες ήταν ένας Ισπανός ιστορικός του 16ου αιώνα, ο Χοσέ ντε Ακόστα.
Με την πάροδο του χρόνου πάντως, οι καλλιεργητές και οι βοτανολόγοι κατάφεραν με διαρκείς διασταυρώσεις να δημιουργήσουν σαρκώδη είδη με γλυκιά γεύση.
Η πιπεριά είναι ίσως εκείνο το λαχανικό που περισσότερο από κάθε άλλο,  ζωντανεύει τα χρώματα και τονίζει, τις ευωδιές όλων των καρπών της γης, δημιουργώντας πολύχρωμα πιάτα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ονομαστά έργα τέχνης
Τη γεύση ενός κόσμου γεμάτου γοητεία και απόλαυση!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
2 κόκκινες, 2 πράσινες, 2 κίτρινες πιπεριές
4 κολοκύθια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα καλαμπόκι (κονσέρβας)
1 μεγάλο κρεμμύδι  (σε χονδρές φέτες)
αλάτι, πιπέρι, φρέσκο κόλιανδρο

EKTEΛΕΣΗ:
Ψήνω στο φούρνο τις πιπεριές στους 170 βαθμούς για μισή ώρα, γυρίζοντας τες μια φορά στα μισά του χρόνου. Ζεστές όπως είναι τις τοποθετώ σε σακουλάκι πλαστικό και τις αφήνω μέχρι να γίνουν χλιαρές. Τις ξεφλουδίζω και πετώ τα σπόρια. Τις κόβω σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Κόβω τα κολοκύθια στο ίδιο μέγεθος και σχήμα.
Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνω τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια και σοτάρω για 7 περίπου λεπτά. Προσθέτω το καλαμπόκι και τις πιπεριές και ανακατεύω μέχρι να ζεσταθούν όλα καλά.
Αυτό το Μεξικάνικο πιάτο είναι ένα θαυμάσιο συνοδευτικό ψητού κρέατος. Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν σαλάτα ζεστό ή κρύο. Βέβαια η πραγματική έκδοση περιέχει  μια ακόμη ποικιλία πιπεριάς που λέγεται Serrano (πρόκειται για κάτι μικρές πράσινες καυτερές πιπεριές). Αν σας αρέσουν τα καυτερά μπορείτε να προσθέσετε 2-3 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες στο τηγάνι από την αρχή.
Απολαύστε το! 

Επιστροφή