Μανιταρόπιτα

Μανιταρόπιτα
15 Μαρτίου 2013, 02:00
A+ A-
Κάθαρση



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Η Καθαρή Δευτέρα πλησιάζει και για αρκετούς από εμάς θα είναι και η αρχή της κάθαρσης του οργανισμού μας, εάν φυσικά τηρήσουμε την καθιερωμένη νηστεία προετοιμάζοντας έτσι το σώμα μας και το πνεύμα μας για το Πάσχα. Προτείνω χαλαρά, όσοι μπορούμε να κάνουμε μια αποχή μερικών ημερών από το κρέας, μιας και τούτη τουλάχιστον η κάθαρση είναι του χεριού μας. Η Κυριακή που έρχεται αποκαλείται Τυρινή και είναι παλιά συνήθεια να τρώνε τυριά και κάθε είδους τυρόπιτες σε όλη την Ελλάδα. Μια πίτα θα φτιάξουμε και μεις, για την Τυρινή, λίγο διαφορετική, αλλά που σίγουρα θα την ευχαριστηθείτε.   


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 πακέτο έτοιμο φύλλο (τύπου κουρού)
• 500 γραμ. μανιτάρια λευκά σε λεπτές φετούλες
• 1 κουταλάκι βούτυρο
• 2 κουταλιές χυμός λεμονιού 
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
• 1/2 κούπα γάλα
• 4 αβγά 
• 400 γραμ. διάφορα τυριά κίτρινα (της προτίμησής σας)
• Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
• Σουσάμι λευκό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύω το λεμόνι με 3 κουταλιές νερό και ραντίζω τα μανιτάρια. Σοτάρω τα μανιτάρια ελαφρά στο λάδι για 5 λεπτά και προσθέτω τα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος και ελάχιστο από το πράσινο). Συνεχίζω μέχρι να μαραθούν τα κρεμμυδάκια και να στεγνώσει σχεδόν το μείγμα από υγρά. Μόλις αποσύρω την κατσαρόλα, προσθέτω τον άνηθο. Όσο το μείγμα κρυώνει, χτυπώ τα αβγά με το γάλα και την κρέμα. Καρυκεύω και προσθέτω τα τυριά. Ρίχνω το μείγμα των μανιταριών στο μείγμα των αβγών. Αλείφω με το βούτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και στρώνω το ένα φύλλο κουρού. Απλώνω το μείγμα μέσα και καλύπτω με το άλλο φύλλο. Περνώ το φύλλο με λίγο αβγό που έχω κρατήσει ξεχωριστά και το πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω για 50 περίπου λεπτά στους 170ο βαθμούς.

Αν σας έχουν μείνει υπολείμματα από μαγειρεμένο κοτόπουλο, θα αξιοποιηθούν τέλεια εμπλουτίζοντας αυτή την πιτούλα.

Απολαύστε την!

Επιστροφή