Νιόκι πατάτας με σάλτσα τυριών

Νιόκι πατάτας με σάλτσα τυριών
19 Οκτωβρίου 2018, 07:00
A+ A-
Κάπως αλλιώς τις πατατούλες

Σε όσους αρέσουν οι πατατούλες και οι κρέμες γάλακτος αυτή η συνταγή είναι το μόνο σίγουρο ότι θα τους ξετρελάνει.

Υλικά

Νιόκι

1 κιλό πατάτες (5 μέτριες περίπου)
1 μεγάλο αβγό
1-1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι

Σάλτσα τυριών με κρέμα

Υλικά

•  1 λίτρο (4 φλ.) κρέμα γάλακτος
•  100 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα σε θερμοκρασία δωματίου ή άλλο μπλε τυρί   θρυμματισμένο,
•  3 κουταλιές φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
•  1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός + επιπλέον για πασπάλισμα
•  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνετε

Μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο τις πατάτες αξεφλούδιστες στους 190°C, για 45 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ή να τις βάλετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και αλάτι, να τις αφήσετε να κοχλάσουν και ύστερα να τις βράσετε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζετε τον πουρέ σε ένα μπολ, προσθέτετε 1 φλ. από το αλεύρι, το αβγό και αλάτι και τα ανακατεύετε με κουτάλι να σμίξουν. Στη συνέχεια βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας, αδειάζετε πάνω το μίγμα και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία, μαλακή ζύμη.

Παίρνετε κομμάτια ζύμης – 1 γερή χούφτα κάθε φορά- και τα τυλίγετε σε μπαστούνια στο πάχους ενός δάχτυλου περίπου. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κάθε ρολό/μπαστούνι σε μπουκιές  (στο ίδιο πάχος).

Αν θέλετε, για να πάρουν τα νιόκι το κλασικό τους σχήμα, τα πιέζετε ελαφρά με ένα πιρούνι για να σχηματιστούν ραβδώσεις.

Όταν τα φτιάξετε, τα ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει και άμα τα περισσότερα επιπλέουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα.

Κρέμα γάλακτος

 

Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνετε να κοχλάσει. Συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντάς την κάθε τόσο, για 45-50 περίπου λεπτά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα την γκοργκοντζόλα, την παρμεζάνα (ή το κεφαλοτύρι), το αλάτι και 1 ½ κουταλιά μαϊντανό.

Περιχύνετε τα νιόκι και τα σερβίρετε πασπαλισμένα με λίγο μαϊντανό επιπλέον.

Επιστροφή