Ο Chef Προτείνει

Κοτοσαλάτα με καρύδια

7 Δεκεμβρίου 2018, 08:52
Ή αλλιώς Τσερκέζ ταβούκ

Η συνταγή αυτή λέγεται Τσερκέζ ταβούκ που σημαίνει τσερκέζικο κοτόπουλο και προέρχεται από  το Τσερκέζ που είναι περιοχή στην Κύπρο, δίπλα από τη Λεμεσό.

Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ.
500 γρ. καρυδόψιχα
400 γρ. χωριάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το υπερκαλύπτει. Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη.

Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο και το ξεψαχνίζουμε. Ψιλοκόβουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.

Μουσκεύουμε το ψωμί στο κοτόζουμο για 5-6 λεπτά. Το στύβουμε καλά.

Για μεγαλύτερη ευκολία κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία σε 2-3 δόσεις (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πολυκόφτη που διαθέτουμε): Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το ψωμί και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο, την πάπρικα, το κοτόπουλο και 3-4 κουτ. σούπας από το κοτόζουμο, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.

Αδειάζουμε σε πιατέλα, στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα και πάπρικα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολίτικο κιουνεφέ

Πολίτικο κιουνεφέ
Ο Chef Προτείνει
[30/11/2018 - 07:00]

Ή αλλιώς κανταΐφι με τυρί και σιρόπι   ...περισσότερα

Κιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο

Κιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο
Ο Chef Προτείνει
[23/11/2018 - 07:00]

Γευστικές μνήμες από την Πόλη ...περισσότερα

Ρυζοσαλάτα με γαρίδες και λαχανικά

Ρυζοσαλάτα με γαρίδες και λαχανικά
Ο Chef Προτείνει
[16/11/2018 - 07:00]

Η γη συναντά τη θάλασσα και γεμίζει το πιάτο χρώματα και αρώματα   ...περισσότερα